2010 m. gruodžio 1 d., trečiadienis

Bridgeport frezavimo staklės

Darbe stovi tokios Bridgeport frezavimo staklės. Kadangi mano konstruojamoms staklėms reikės frezuoti detales, reikėjo susitvarkyti jas. Dirbtuvėse dirbantis vaikinukas nieko nenusimano apie tokios stakles (o ir išvis geriausiai moka gręžti ir pjauti juostiniu pjūklu :) ), tai tomis staklėmis daugiausia naudojuosi aš.
O viskas įvyko taip - norėjau išstatyti špindelį statmenai stalui. Staklių galva vartosi visomis kryptimis - galima išstatyti praktiškai bet kokiu kampu:























Norėdamas pasukti galvą, nepastebėjau dviejų iš keturių fiksavimo varžtų. Atpalaidavau tik du. Raktas buvo pakankamo ilgio, todėl aš laimėjau - kai reguliavimo varžtas pradėjo suktis laisvai, o galva nesivartė, supratau kad kažką nusukau.


Kitą diena susiorganizavau pakėlėją (liftiorą), ir ėmiausi ardyti stakles:

 

Pirmiausia prisirišau visą galvą su stropais, kad netyčia nenumesčiau.


Beliko atsukti keturis fiksuojančius varžtus ir galva visai nesunkiai atsiskyrė nuo kūno :)


Kaip ir įtariau, galva vartoma sliekinio mechanizmo. Sliekratis prisuktas prie kūno, o pats sliekas užmautas ant velenėlio, kurį ir reikia sukti su raktu reguliuojant pasvirimo kampą.


Velenėlį galvos korpuse laiko mažytis, gal M4 mm stoporinis varžtelis. Jį išsukus, velenėlis išsitraukė, o sliekas, kartu su velenėlio galu iškrito :)


Iš pirmo žvilgsnio, velenėlis atrodė beviltiškai - galiukas nusuktas, ir be rimto remonto čia jau neišsisukti. Bet paskui nusprendžiau pabandyti velenėlį suvirinti. Įsidėjau į tekinimo stakles, galiukus lengvai nutorcavau, abiejose veleno dalyse pragręžiau skylutes ir sumoviau ant gražtęlio. Kelios minutės su TIG suvirinimo aparatu, ir velenėlis vėl tapo vientisa dalimi.



Nudžiugęs, kad pavyko lengvai prasisukti su remontu, greitai surinkau viską atgal. Deja pabandžius reguliuoti staklių galvą, velenėlis beveik iškart nulūžo. Taip  nutiko greičiausiai todėl, kad aišku nepavyko velenėlio privirinti tiksliai bendraašiškai. Kadangi sliekas ant velenėlio galo užsideda konsoliškai (kitas velenelio galas kabo ore), tai menkiausias mušimas ir įvarža nulaužė tą galiuką. Visa laimė, kad galvą atgal surinkdamas uždėjau pakankamai tiesiai, todėl paskui pavyko statmenumus išstatyti ir be to sliekinio mechanizmo.




Progai pasitaikius, reiks vėl tą velenėlį išimti, ir atiduoti tekintojui, kad ištekintų naują.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą